Pupppygids

 

Voeding

golden retriever etenHet spreekt voor zich dat we de voeding je pup mogen beschouwen als de fundamenten voor zijn verdere leven. We mogen dus best veeleisend zijn wanneer we spreken over de voeding van onze puppies. Pups hebben de neiging om snel op te groeien. Bovendien zijn ze enorm levendig . De gewrichten en botten krijgen het dus zwaar te verduren . We geven daarom een hoogwaardige voeding die zorgt voor een evenwichtige ontwikkeling van het skelet. De calcium-fosfor verhouding is hier van uitermate groot belang. Een extra dosis calcium kan deze verhouding uit evenwicht brengen.
Uw pup heeft ook een belangrijke behoefte aan proteïnen. Proteïnen zorgen immers voor de aanmaak van eigen celweefsel. Ook de proteïnebron is van groot belang: we zijn dus enkel tevreden met proteïnen met een hoge biologische waarde zoals: rund, kip, lams of vis. In samenstelling met andere proteïnebronnen zorgen we er op deze manier voor dat de pup de nodige aminozuren krijgt om uit te groeien tot een mooie, gezonde hond.

Vetten en koolhydraten zorgen vooral voor de energie die je hond nodig heeft om van het leven te kunnen genieten. De juiste verhoudingen van proteïnen, vetten, koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen, eventueel aangevuld met extra additieven, vinden we in de premiumvoedingen die we momenteel als hapklare brokken in de speciaalzaken kunnen kopen. Ga dus niet, zonder kennis van zaken, allerlei dingen toevoegen aan de voeding van je pup. We verstoren immers de verhoudingen en brengen het juiste evenwicht in gevaar.

Wij raden premiumvoeding aan. Let hierbij op de calcium-fosfor verhouding,
hoogwaardige proteinebronnen en een goed evenwicht.
Geef geen supplementen zonder kennis van zaken.

Tot de leeftijd van 6 maanden geven we de pup 3 x per dag eten. .
Zorg ervoor dat je pup ‘s morgens en ‘s middags op een rustige plaats de tijd krijgt om haar bakje leeg te eten. Na het opeten van haar droogvoer zal ze dorst hebben. We zorgen er dan ook voor dat hij altijd vers water tot zijn beschikking heeft. ‘s Avonds raden we aan om hem pas eten te geven nadat jullie zelf gegeten hebben. Ook in een roedel wordt er eerst door de meerderen in rang gegeten. Ze zal snel de gewoonte aanleren want dat is duidelijke hondentaal: de minste in rang eet laatst, altijd en overal.
Wanneer hij zijn bakje niet onmiddellijk leeg eet, nemen we het gewoon weer weg, de hoeveelheid die ze heeft laten liggen, voegen we bij de volgende maaltijd. Ook hier weer hetzelfde ritueel, wanneer ze wegwandelt van haar voerbak is de etenstijd voorbij. Wij beslissen wanneer er gegeten wordt. Je golden retriever pup moet duidelijk de meerderen erkennen in heel de familie, en de etenstijden kunt u hierbij optimaal benutten. Zorg er voor dat ze haar volledige hoeveelheid droogvoer per dag opeet, maar laat nooit eten staan.
De eerste dagen kan het zijn dat je pup niet veel interesse toont in haar eten. Dit gaat meestal gepaard met de grote veranderingen die een puppy in z’n jonge leventje meemaakt: een nieuwe thuis, nieuwe gezinsleden, nieuwe gewoontes, het is allemaal heel overweldigend en opwindend. Wij raden dan ook aan om niet dadelijk van alles uit de ijskast te halen om haar toch te laten eten. Wacht gewoon een 2-tal dagen af meestal begint de puppy dan weer z’n gewone hoeveelheid op te eten. Sommige puppies hebben de eerste dagen ook last van diarree, dit hangt ook vaak samen met de opwinding van de nieuwe thuis.
Vlak voor en na de maaltijd laten we de pup rusten. Te veel opwinding vlak na de maaltijd is ongunstig voor een goede spijsvertering en bovendien zal de puppy zich er niet zo gemakkelijk bij voelen om met een volle maag veel lichamelijke activiteit te moeten ontplooien. Het kan trouwens ook leiden tot een maagtorsie, wat een zeer gevaarlijke toestand is, met dodelijke afloop indien men niet heel snel bij de dierenarts geraakt.

Wees bij langdurige diarree of overmatig overgeven toch waakzaam en contacteer tijdig de dierenarts . Zorg ervoor dat er nooit uitdroging optreedt. Vergeet niet dat het nog steeds om een heel jong hondje gaat.

Tot de leeftijd van 6 maanden krijgt je pupje 3 x per dag een maaltijd.
Hij heeft altijd vers water tot zijn beschikking.
We vermijden opwinding voor en na het eten.

Vanaf de leeftijd van 6 maanden schakelen we over naar 2 maaltijden per dag: ‘s morgens en ‘s avonds. We verhogen de hoeveelheidr per maaltijd. Je golden retriever pup is nog steeds niet volgroeid en heeft de nodige voedingsstoffen broodnodig.
Eenmaal je golden retriever 1 jaar geworden is, verminderen we opnieuw de hoeveelheid per maaltijd. Vanaf nu wordt de hoeveelheid mee bepaald door zijn activiteit. Wanneer je hond overtollige vetreserves krijgt verminderen we de hoeveelheid. Vanaf 18 maanden kunnen we overschakelen naar voeder voor volwassen honden. De gemiddelde hoeveelheid zal 350 gr per maaltijd zijn, maar de conditie van je hond zal nu wel verraden of we dit naar boven of naar ander mogen afronden.
Indien je na verloop van tijd van voeder zou willen veranderen raden we aan om dit steeds stapsgewijs te doen over een tijdsspanne van een week. Meng elke dag een beetje meer van de nieuwe voeding onder het huidige voer. Dit om het lichaam aan de nieuwe voeding gewoon te maken en diarree te verkomen.
Voor de ontwikkeling van het gebit en de kaakspieren mag u af en toe een kauwbotje geven. In de handel zijn allerlei kauwattributen te verkrijgen. Let er wel op dat u niks geeft waar je hond harde splinters kan vanaf bijten: zoals kalfshoeven, kippenboutjes, enz. Deze kunnen namelijk de maag en darmen perforeren.
Let erop dat je hond geen eten uit de keuken of van tafel kan stelen; vele honden zijn namelijk meesterlijk in het onopgemerkt doen verdwijnen van allerlei lekkers dat binnen hun bereik ligt (op tafels en stoelen klimmen is hen daarbij vaak niet te veel gevraagd). Let vooral op chocolade tijdens feestdagen, te veel chocolade kan zeer nefast zijn voor onze honden.
Ook varkensvlees is ten stelligste te vermijden om de dodelijke virale ziekte van Aujeszky geen kans te geven tot ontwikkeling.

Vanaf 6 maanden geven we 2 maaltijden per dag
Vanaf  9 maanden schakelen we over op voeding voor volwassen honden
Vermijd chocolade
NOOIT varkensvlees